Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
Wegetarianizm i weganizm są obecnie tak popularne, że wiele osób spożywających mięso zastanawia się, czy nie byłoby zdrowiej, gdyby sami ograniczyli nieco jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody mogą być różne. Dieta roślinna kusi lepszym zdrowiem, prawidłową masą ciała i talerzami pełnymi witamin i minerałów. A czym jest redukcjonizm? [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Dojrzałe owoce i słodka czekolada to połączenie idealne, za które pokochaliśmy FRUTILOVE marki ALLNUTRITION. Do tej wspaniałej rodziny legalnych łakoci dołączyły właśnie nowe, wyśmienite produkty, które nie tylko zaspokoją nasze spragnione słodyczy kubki smakowe, ale pozwolą na odrobinę szalonej przyjemności, bez zbędnych wyrzutów sumienia. [...]
Pisaliśmy już o filipińskim badaniu epidemiologicznym, które sugeruje, że zwalczenie niedoboru witaminy D może znacząco poprawić perspektywy pacjentów z Covid-19. Tymczasem pojawiło się nowe amerykańskie badanie z podobnym przesłaniem. Witamina D a Covid-19 Covid-19 nie uderza we wszystkich ludzi jednakowo. Osoby o ciemnej skórze, osoby starsze, [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
Ze względu na to, że orzechy brazylijskie zawierają olbrzymią ilość selenu (na następnych miejscach są ryby oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
Początek roku dla wielu osób to okres realizacji postanowień noworocznych. Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest [...]
Wśród naszych Czytelników z pewnością nie będzie zbyt dużo osób, którym obce jest hasło - kwasy omega-3. Jeśli faktycznie pierwszy raz stykasz się z tym pojęciem - w największym skrócie - jest to rodzaj tłuszczu, którego konsumpcja jest kojarzona z możliwymi wieloma pozytywnymi oddziaływaniami na nasze zdrowie. Najczęściej wspomina się o [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
Prolaktyna jest jednym z najważniejszych hormonów w kontekście reprodukcyjnym. Bierze udział w licznych procesach regulujących zdolność do rozrodu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Zaburzenia wydzielania i metabolizmu tego hormonu mogą powodować liczne skutki uboczne, co utrudnia nie tylko funkcje seksualne, ale również inne aspekty życia [...]
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
Wydaje się, iż sen jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących sukces kulturysty. I tak i nie. Dlaczego? Tak samo, jak nie liczy się “zaliczenie treningu”, podobnie ma znaczenie nie tylko fakt spania, ale jakość snu. Decydujące znaczenie ma tu unikanie alkoholu, stymulantów (np. beta mimetyków, kofeiny), odpowiednia przerwa [...]